De AEX-index sloot 0,1 procent lager op 359,49 punten. De MidKap-index steeg 0,2 procent tot 651,23 punten. Daarmee liepen de Amsterdamse graadmeters uit de pas met andere Europese beurzen. Die van Parijs en Frankfurt stegen respectievelijk 0,9 en 1 procent. De beurs in Londen deed het ook relatief slecht en sloot nagenoeg onveranderd.

Unilever liet weten dat de omzet in het eerste kwartaal minder hard is gegroeid dan verwacht. Verder blijft het bedrijf last houden van de stijgende grondstoffenprijzen. Het aandeel sloot 3,5 procent lager. Unilever is goed voor bijna 13 procent van de AEX-index.

Shell

Naast Unilever maakte ook Shell, het zwaarstwegende fonds in de AEX, kwartaalcijfers bekend. Het olieconcern wist in het eerste kwartaal een lagere productie te compenseren met hogere winstmarges en de opbrengst uit de verkoop van bedrijfsonderdelen. Shell noteerde een koerswinst van 0,3 procent.

Ook Randstad maakte meevallende cijfers bekend. De uitzender zag de totale omzet vorig kwartaal met ruim een vijfde groeien. Een pluspunt was dat ook in de Nederlandse markt groei was te zien. Desondanks sloot het aandeel in het uitzendconcern 0,9 procent in de min.

Antonov

Automaker Spyker schoot 13 procent omhoog. De Zweedse overheid en autoconcern General Motors hebben ingestemd met de komst van de Russische zakenman Vladimir Antonov als aandeelhouder van Saab. De komst van Antonov zal het noodlijdende automerk voorzien van een broodnodige kapitaalinjectie.

In de MidKap prijkte voedingsmiddelenconcern Wessanen bovenaan met een koerswinst van 7,5 procent. Het bedrijf meldde beter dan verwachte cijfers over het eerste kwartaal.

Licht tegenvallend

Europese beleggers legden een licht tegenvallend cijfer over de groei van de Amerikaanse economie naast zich neer. Het Amerikaanse ministerie van Handel meldde dat de grootste economie van de wereld in het eerste kwartaal op jaarbasis met 1,8 procent is gegroeid. Dit was duidelijk minder dan het groeitempo van 3,1 procent in de laatste maanden van 2010.

Op de valutamarkt zette de euro zijn opmars voort en brak door de grens van 1,48 dollar. Dat was voor het eerst in bijna anderhalf jaar. Het vooruitzicht van een aanhoudend los monetair beleid in de VS trok investeerders naar de Europese munt. Aan het eind van de Europese beursdag was de munt 1,4795 dollar waard, tegen 1,4660 dollar een dag eerder.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl